Λαογραφικό Μουσείο Φθιώτιδας

Η αρχή

Το Λαογραφικό Μουσείο Φθιώτιδας είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Λαμιέων.

Η ίδρυσή του, το 1984, οφείλεται στις πολύχρονες προσπάθειες του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Λαμίας που από το 1976 ήδη είχε αρχίσει να αφουγκράζεται την ανάγκη της διάσωσης των στοιχείων μιας ζωής που χανόταν ραγδαία. Το αποτέλεσμα της προσπάθειά τους ήταν η δωρεά των συλλογών στο Δήμο Λαμιέων προκειμένου να ιδρυθεί ένας οργανισμός με σκοπό τον εντοπισμό, τη μελέτη, την προστασία και την προβολή των υλικών τεκμηρίων του παραδοσιακού πολιτισμού της Λαμίας και της ευρύτερης περιοχής της Ρούμελης.

Αρχικά το μουσείο στεγάσθηκε στα παλιά δημοτικά λουτρά, στην οδό Αχιλλέως, έως ότου η συνεχόμενη αύξηση της συλλογής και τα νέα μουσειολογικά δεδομένα επιβάλλουν τη δημιουργία ενός νέου χώρου.

Η συνέχεια

Σήμερα το μουσείο στεγάζεται σε ένα νεόκτιστο ιδιόκτητο κτίριο, στην καρδιά της πόλης, στην οδό Καλύβα – Μπακογιάννη, δίπλα στο κενοτάφειο του Διάκου στην Πλατεία Λαού.

Οι θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται στο α΄& β΄ εκθεσιακό όροφο αποτυπώνουν στοιχεία της Βιοτεχνικής Παραγωγής – Επαγγελμάτων, της Γεωργικής και Κτηνοτροφικής Παραγωγής, της Ενδυμασίας, των Κοσμημάτων, της Υφαντικής, της Οικίας και των Σκευών.

Το μουσείο αριθμεί περί τα 1600 αντικείμενα, τα οποία στο σύνολό τους προέρχονται από δωρεές φορέων και κατοίκων της περιοχής. Στον γ΄όροφο στεγάζεται η Αίθουσα συνεδριάσεων με μια μικρή βιβλιοθήκη λαογραφικού – ιστορικού περιεχομένου. Στο πλαίσιο μάλιστα της λαογραφικής έρευνας το μουσείο ανέλαβε την έκδοση διαφόρων βιβλίων. Από το πωλητήριο του μουσείου μπορεί κανείς να προμηθευτεί τα βιβλία «Παραδοσιακές Συνταγές Ρούμελης», «Λαογραφικά της Φθιώτιδας», «Ελληνικές Παραδοσιακές γεύσεις στη..Λαμία» τεύχος 1,2,3 και προσφάτως το λεύκωμα «Το Τσαρούχι», αποτέλεσμα παλαιότερης έκθεσης του ΣΚΕΤΚΕ.

Λαογραφικό Μουσείο Φθιώτιδας
Καλύβα – Μπακογιάννη 6, 35100 Λαμία
Τηλ.: 22310 37832
Fax. 22310 37832
E-mail: lmflamia@otenet.gr