Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας

Το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας εγκαινιάστηκε το 2007 και στεγάζει σημαντικά ευρήματα των Βυζαντινών χρόνων από όλο το νομό Φθιώτιδας. Βρίσκεται στην Υπάτη και στεγάζεται στο αναστηλωμένο κτήριο των Στρατώνων, που χτίστηκε το 1836, όταν τα σύνορα της τότε ελεύθερης Ελλάδας σταματούσαν λίγο έξω από τη Λαμία και αποτελεί το μοναδικό αμιγώς Βυζαντινό Μουσείο στη Στερεά Ελλάδα.

Ο εκθεσιακός χώρος αναπτύσσεται σε δύο ορόφους όπου παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά ευρήματα, που προέρχονται από διάφορες περιοχές της Φθιώτιδας. Στο ισόγειο, η έκθεση είναι αφιερωμένη στα παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά της Φθιώτιδας (4ος-6ος αι.), ενώ στον όροφο η έκθεση περιστρέφεται γύρω από το θέμα της λατρείας κατά την παλαιοχριστιανική και βυζαντινή περίοδο. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ορόφου εκτίθεται μέρος της νομισματικής συλλογής του Υπαταίου Κωνσταντίνου Κοτσίλη, η οποία δωρήθηκε στο ελληνικό κράτος, με σκοπό να εκτεθεί στο Μουσείο και περιλαμβάνει 3.000 νομίσματα, αρχαία ελληνικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά, μεσαιωνικά, νεότερα και σύγχρονα, καθώς και κοπές του νομισματοκοπείου που λειτούργησε στην Υπάτη το 13ο αιώνα.

Οι εκθεσιακοί χώροι μελλοντικά θα επεκταθούν και στον ευρύχωρο αύλειο χώρο του Μουσείου με την παρουσίαση του παλαιοχριστιανικού ψηφιδωτού δαπέδου από το βαπτιστήριο της Υπάτης, καθώς και μίας σημαντικής συλλογής παλαιοχριστιανικών, βυζαντινών και οθωμανικών γλυπτών από τη Φθιώτιδα. Το Μουσείο συμμετέχει με εκδηλώσεις και έντυπο υλικό στους ετήσιους κύκλους δραστηριοτήτων του ΥΠΠΟ και στον αύλειο χώρο του διοργανώνονται πολιτιστικά δρώμενα κ εορταστικές εκδηλώσεις .

Το 2010 τιμήθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) της Unesco ως ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα πέντε ελληνικά Μουσεία πολυπολυτισμικής δραστηριότητας. Διαθέτει πωλητήριο, πρόσβαση σε ΑμΕΑ και χώρους υγιεινής. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, επάνδρωσης, συντήρησης, προβολής αλλά και χρηματοδότησης , το μεράκι του Δ/ντη της 24η ΕΒΑ κ.Κακαβά αλλά κ η αγάπη των κατοίκων της Υπάτης για τους οποίους η λειτουργία ενός Μουσείου στην ιστορική τους πόλη αποτελούσε όνειρο ζωής, το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη, αποτελεί πόλο έλξης τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2009 η επισκεψιμότητα του Μουσείου ανήλθε στα 3550 άτομα και το 2010 στα 3875 άτομα, επίδοση διόλου ευκαταφρόνητη για Μουσείο της περιφέρειας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ημέρες και ώρες επισκέψεων, επικοινωνήστε με το 22310 98079.